Novelle – Ecopulp

Vierailimme Ecopulpilla, jossa tutustuimme yrityksen toimintaan ja erilaisiin biokuitumassoihin, sekä niiden käyttökohteisiin. Teimme Ecopulpin avusuksella koearkkeja biokuitumateriaaleista, jotta saisimme jonkinlaista käsitystä kuitujen potentiaalista ja arkkien tekoprosessista.

 

Opimme, että biomassoista on mahdollista tehdä lähes kaikenlaisia 3-ulotteisia muotoja, joista on mahdollista teettää sekä painettavia, että muotilla kuvioitavia tuotteita. Materiaaleja on mahdollista kierrättää pakkauspahvin mukana. Tuotteiden tuottamisesta ei myöskään synny negatiivisia päästöjä ja muottien voitelu tehtiin tarvittaessa rypsiöljyllä.

Ecopulpilla massojen ja arkkien valmistaminen vaati 6 vaihetta:

  • PULPPEROINTI
  • SEKOITUS
  • MASSANKÄSITTELY
  • KUITUVALU FORMIOSSA
  • KUIVAUS
  • JÄLKIPRÄSSÄYS

Koearkkeja tehdessämme käytimme seuraavia lajikkeita; RUOKOHELPIÄ, OHRAKUORIJAUHOA, KAURANKUORIJAUHOA ja TURVETTA.

Sekoitimme lajikkeita sähkövatkaimella 2 litraan vettä ja 40 grammaan kuiva-aineita.  Annoimme seoksen vetäytyä noin 2 tuntia kädenlämpöisessä vedessä, ennen kuin ryhdyimme tuottamaan koearkkeja. Kokeen tuloksena ruokohelpi oli liian karkeaa ja turve oli liian suurina osina toimiakseen arkissa. Ohra käyttäytyi hyvin ja kaura oli juuri sopivan pientä tuottaakseen tasaista jälkeä.

Teimme toisen koe-erän samoilla lajikkeilla, mutta lisäsimme seokseen 25% ohratärkkelystä. Sen seurauksena A4 kopiopaperit tarttuivat levyihin kiinni.  Kopiopaperit estivät arkkien tarttumisen paistoalustaan kiinni, mutta leivinpaperi olisi luultavasti toiminut paremmin. Muuten kaikkien arkkien pinta tuntui sileämmältä ja arkin jäykkyys lisääntyi. Paras tulos saatiin kauralla, se vaikutti liimoittuneen jo ämpärissä ja kuivana siitä kehittyi todella sitkeä ja hyvä materiaali. Mielenkiintoisena havaintona ohratärkkelys liimasi valosarkit tiukasti kiinni kopiopaperiin.

Henkilökohtaisena mielipiteenämme Ecopulpilla aikaansaadut näytteet sopisivat sopivan raskaahkon tuotteen kantopakkauksen materiaaliksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *