Sellusiiseleiden mietteitä matkan varrelta

9.2.2016 Projektin aloitus Hartwallilla

Paljon puhuttu ja hehkutettu Hiilinielu-projekti startattiin tiistaina 9.2 Lahdessa Hartwallin toimitiloissa. Tilaisuuden aluksi meidät jaettiin ryhmiin ja saimme ryhmäämme vahvistukseksi kaksi muotoilijaopiskelijaa Lahdesta. Ryhmiin jakautumisen jälkeen päivä jatkui yritysesittelyn, vapaamuotoisen kahvittelun ja tehdaskierroksen muodossa. Yritysesittely antoi hyvin perustietoa Hartwallista yrityksenä ja tehdaskierros antoi mielenkiintoisen ensikosketuksen juomateollisuuteen.

Päivän päätavoitteina olivat ryhmäytyminen, uusiin opiskelijakollegoihin tutustuminen sekä ideointiprosessin aloittaminen. Pitkällisen pohdinnan jälkeen ryhmämme nimeksi valittiin Sellusiiselit ja vahvuuksinamme pidimme iloista työskentelyotetta ja luovuutta.

Tilaisuuden lopuksi oli varattu aikaa uusien ideoiden synnyttämiselle ja lähdimmekin rohkeasti etsimään uudenlaisia lähestymistapoja juomien pakkaamiseen. Eniten kiinnostusta herättivät erilaiset elintarvikepakkaukset (esimerkiksi jäätelöpaketti) ja saippuatuotteiden pakkaaminen. Sovimme pitävämme jatkossa yhteyttä säännöllisen epäsäännöllisesti ja tarpeen vaatiessa WhatsAppiin perustetun Sellusiiselit-ryhmän avulla.

 

16.2 LAMKkilaiset Ecopulpilla

Kävimme Ecopulp Oy vierailulla tiistaina 16.2. tutustumassa yrityksen toimintaan, kuituvaloksen valmistusprosessiin sekä pääsimme osallistumaan kuitulaattojen (paperin) valmistukseen.

 Aloitimme kierron perehtymällä yritykseen ja luennolla, jossa kävimme läpi eco-pakkauksia, valmistusprosessia ja materiaaleja.

 Luennon jälkeen meidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset kävi kierroksella tutustumassa tehtaan toimintaan ja laitteistoihin sekä puolet jäi valmistamaan paperia. Ensimmäinen ryhmistä valmisti paperia ilman tärkkelystä ja toinen ryhmä käytti valmistuksessa tärkkelystä. Valmiista papereista saimme huomata, että ne paperit, joissa oli käytetty tärkkelystä, tuli “liimamaisempia”. Paperit liimautuvat toisiinsa kiinni kuivauksen aikana.

 Kierroksella näimme pakkausten valmistusprosessin eri vaiheita. Sanomalehtikasoista itse valmiiseen pakkaukseen. Tutustuimme tehtaan toimintaan sekä yksityiskohtaisemmin kuituvaloksen tuotantoon.

 Vierailu oli erittäin tiedontäyteinen ja avartava tutustuminen kuitupohjaisten pakkausten monipuoliseen maailmaan, sillä meille se kaikki oli täysin uutta tietoa.

8.3.2016 LAMKkilaiset liikekannalla

Tänään olimme Tampereella tutustumassa DS Smith:iin sekä Pyroll:iin.

 DS Smith on eurooppalainen pakkausalan yritys, joka valmistaa hyllyvalmiita myyntipakkauksia, kuljetuspakkauksia, kuluttajapakkauksia, lahjapakkauksia, aaltopahvisia POS-tuotteita ja display- sekä teollisuuspakkauksia. Yritys auttaa kehittämään myyntiä, alentamaan kustannuksia ja minimoimaan riskejä. Alku infossa meille kerrottiin yrityksen historiasta, toimintatavoista, yrityksen koosta ja menetelmistä yms. Tehdaskiertueella kiersimme tehtaan läpi ja näimme tehokkaita koneita. Tehdas oli yllättävän siisti ja kaikille asioille/tavaroille oli merkattu omat paikkansa keltaisilla teipeilllä, jotta tehtaan siisti yleisilme pysyisi yllä ja tapaturmilta pystyttäisiin välttymään. Tehdas oli hyvin automatisoitunut ja ne alueet missä sai kävellä oli merkitty sinisillä teipeillä.

 Pyroll on kotimainen perheyritys, joka on yksi pohjoismaiden johtavimmista paperin, kartongin ja muovin jalostajista. Yrityksen liiketoiminta jakautuu kolmelle toimialalle: pakkaukset, paperitukku ja sopimusjalostus. Yrityksellä oli todella paljon aulassa esillä hyvin erilaisia pakkauksia, joita he ovat suunnitelleet asiakkailleen. Asiakkaita heillä on tuhansia, esim. Fazer, Kalev, Iittala… Aluksi saimme taas mielenkiintoisen ja kattavan tietopaketin yrityksen historiasta, toiminta menetelmistä, tuotteista, sekä siitä miten työelämässä jaksaa mahdollisimman pitkään. Työn, kodin ja harrastuksien tasapainoinen kolminaisuus!! Tehdaskierroksella näimme tuotannon alusta loppuun, mikä poikkesi hieman edellisen yrityksen tuotannosta. Pakkauksen kulkua tuotantolinjalla pystyi seuraamaan ja näkemään monessa kohtaan, eikä vain alussa ja lopussa.

 Kaiken kaikkiaan molempien yrityksien vierailut olivat mielenkiintoisia ja antoisia. Nyt vasta ymmärtää minkälaista paperi- ja pahviteollisuus todellisuudessa on ja kuinka laaja-alaista heidän työnsä on.

30.03.2016 Kick off -tilaisuus

Tänään Lamk:ilaiset lähtivät vierailemaan Tampereen Tamk:iin. Vierailun tarkoituksena oli esitellä koko ryhmälle ja opettajille tähän mennessä suunnitellut ideat ja luonnokset. Olimme valmistaneet esitystä varten powerpoint-esityksen, jossa kerrotaan tarkemmin suunnitelmista. Päivän aikana valitsimme kahdesta eri konseptista toisen jota lähdemme työstämään ja ideoimaan lisää. Tarkoituksena on saada kehitettyä valitsemaamme konseptia varten kestävä ja mielenkiintoinen pakkaus, brändi ja kokonaisuus.

Iltapäivällä alkoi Kick off- tapahtuma, jossa oli puhumassa seuraavat henkilöt:

Ulla Häggblom (tamk, koulutuspäällikkö) – Hiilinielu Design studio, mistä on kysymys?

Eveliina Pokela (Uusi puu, projektipäällikkö) – mahdollisuus puupohjaisten ratkaisujen menestukselle

Elina Ilén (Aalto yliopisto, taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, tutkijatohtori) – muotoilun mahdollisuudet selluloosamateriaali-innovaatiossa

Ilkka Harju (Starcke Oy, Head of design and innovation) – pakkausalan uudet innovaatiot

Matti Hänninen (Kraa Kraa, toimitusjohtaja) – Kraa Kraa eyewear, ekologiset silmälasikehykset

Esa Torniainen (Paptic Oy, Business Development Director) – Paptic – “muovipusseja” puusta

Puheenvuorojen jälkeen oli mahdollisuus esittää kysymyksiä, keskustella ja verkostoitua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *