Tutustumista projektiin

Ryhmä Biowall

Mikko ja Henri/ Biotuote ja Prosessitekniikka/ TAMK
Mervi ja Fanny/ Pakkaus- ja Brändimuotoilu/ LAMK

 

9.2.2016 Mikko ja Henri
Vierailu Hartwallin tehtaalla
Lähdimme aamulla kohti Lahtea ja Hartwallin tehdasta. Siellä aloitimme Hiilinielu-projektin yhdessä Lahden Ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden kanssa.
Tehtävämme on kehitellä Tulevaisuuden virvoitusjuomapakkaus tai Arjen nestepakkaus, joka on valmistettu uusiutuvista materiaaleista esim. sellusta tai turpeesta. Haasteenamme projektissa on, kuinka saamme standardit täyttävän ja nesteenpitävän pakkauksen. Tutustuimme reissulla Hartwallin tehtaaseen ja oman tiimimme muihin jäseniin, joiden kanssa aloimme pohtia annettua tehtävää.

 

16.2.2016 Mervi ja Fanny

Materiaalikokeiluja Ecopulpilla

Pääsimme vierailemaan vuosikurssimme opiskelijakollegoiden kanssa Korialla Ecopulpin tehtaalla. Ecopulp Finland Oy kehittää, suunnittelee ja valmistaa kierrätyskuiduista muotoiltuja valuja.
Pääasiallinen raaka-aine Ecopulpilla on kierrätyspaperi. Raaka-ainetta työstetään ensin pulpperoimalla eli se hajoitetaan hienoksi. Mitä hienompi kuitu, sitä kestävämpi lopputuloksesta saadaan. Tämän jälkeen raaka-ainetta liotetaan lämpimässä vedessä hienoksi kuitupitoiseksi massaksi, sitten muotoillaan ja kuivataan.
Elintarvikepakkauksissa käytetään neitseellistä selluloosakuitua, mikäli pakkaus on kosketuksessa elintarvikkeeseen. Tästä huolimatta selluloosa- ja muut kierrätyskuidut ovat erittäin ekologinen vaihtoehto pakkausmuotoiluun. Kuitupakkauksen hiilijalanjälki on pieni. Kuituvalos sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin riippuen massan koostumuksesta. Veden- ja rasvanpitävän pakkauksen tuottaminen onnistuisi esimerkiksi lisäämällä vahaa kuitumassaan.
Teimme Ecopulpilla materiaalikokeiluja yhdistelemällä sanomalehdistä valmistettuun sellumassaan erilaisia seoksia. Teimme kahdenlaisia yhdistelmiä, toisissa oli mukana sellumassan ja seoksen lisäksi tärkkelystä ja toisissa ei. Painoimme yhdisteistä noin 20 x 20 cm kokoisia arkkeja puristamalla ne neliön muotoon, minkä jälkeen kuivasimme ne käyttäen lämpöä.
Käytimme seosmateriaaleina erilaisia kuituja. Niitä oli neljää eri laatua: ohraa, kauraa, turvetta ja ruokohelpiä. Huomasimme, että kuidut olivat hieman liian isoja sekoittuakseen massaan tasaisesti. Tämän tuloksena niillä oli valmiissa arkissa enemmänkin ulkonäöllinen lisäarvo, kuin että ne olisivat tehneet arkista kestävämmän verrattuna perinteiseen sanomalehtimassasta valmistettuun arkkiin. Jatkossa kuidut tulisi hienontaa pienemmiksi tasaisemman tuloksen saavuttamiseksi.
Tärkkelystä sisältävät arkit epäonnistuivat hieman, mutta enemmänkin valmistustavan vuoksi, ei niinkään massan koostumuksen. Ne tarttuivat lämpölaitteen sisäpinnoille ja repeilivät. Tämän vuoksi meillä ei ollut täysin kunnollisia vertailukappaleita tärkkelystä sisältävistä massoista valmistetuista arkeista. Kuitenkin näytti siltä, että tärkkelys saattaisi saada sellumateriaalin hieman kestävämmäksi ja tasaisemmaksi.
Kuiduista kestävimmältä tuntui kauraseoksesta valmistettu arkki. Se kesti parhaiten vetämistä repeämättä heti. Se myös näytti suhteellisen neutraalilta, ei niin erikoiselta kuin esimerkiksi turveseoksesta tehty arkki.
Ecopulpin yritykseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.ecopulp.fi

12715280_10205389086755864_3913377778544850926_n 12705570_10205389089515933_3500254039859039597_n

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *